Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ



Η  ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ  ΤΗΣ  ΛΙΜΝΗΣ

ΤΙΤΛΟΣ: «ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΛΙΜΝΗ  ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ»

Βρίσκεται   : Στο Νομό Ιωαννίνων

Περιβάλλεται : Από τα όρη Μιτσικέλι και Ολύτσικας

Βρίσκεται σε υψόμετρο : 470 μέτρων

 Το μήκος της είναι :7,9 χλμ.
 
 Το πλάτος της είναι : 1,5-5,4 χλμ.
 
 Έχει έκταση: 19,4 τ.χλμ.
 
 Έχει περίμετρο : περίπου 33 χλμ.
 
 Το βάθος της είναι  : 11 μέτρα (μέγιστο βάθος)
 
 Η χλωρίδα της αποτελείται  από: 64 είδη και υποείδη υδροβίων και υγρόφιλων φυτών,  Ελόβια και εύκολα διακρίνουμε το καλάμι, το ψαθί, το νεράτο και το νούφαρο


Η πανίδα της αποτελείται από :
Παλιά από  τις τσίμες, τα μαρίτσια και τους τηλιανούς. Αφθονούσαν επίσης τα χέλια και οι καραβίδες. Από το 1920 έχει εμπλουτιστεί, σταδιακά, με νέα είδη όπως ο κυπρίνος, το γλανήδι, τα φυτοφάγα είδη κυπρίνων, ο κέφαλος.
Σήμερα άφθονο αλίευμα υπάρχει στη λίμνη όπου συναντώνται 12 είδη ψαριών, όπως ο κυπρίνος, το γλήνι, η δρομίτσα, η τσίμα, ο κέφαλος, χέλια (καθαρόχελα), καραβίδες, τυλιανοί.
Η λίμνη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα και η παρόχθια ζώνη βλάστησής της είναι πολύ σημαντική για τα πουλιά, ειδικά για τα υδρόβια πουλιά. Πάνω από 30 είδη πτηνών, υδρόβια και παρυδάτια, υπάρχουν στη λίμνη. Πολλά από αυτά φωλιάζουν, ξεχειμωνιάζουν ή διέρχονται κατά τη χειμερινή περίοδο. Υπάρχουν ερωδιοί, πελαργοί, βουτηχτάρια, μπεκατσίνια, αγριόκυκνοι, κορμοράνοι, πάπιες, σουβλόπαπιες, φαλαρίδες και γλάροι.
Οκτώ είδη συναντώνται στη λίμνη (μεταξύ τους τον βάτραχο, τον τρίτωνα, τη νεροχελώνα και το νερόφιδο).
Η βίδρα, είδος που σπανίζει, παρατηρείται στη λίμνη.


Στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν:  Η ονειρεμένη χερσόνησος με το ιστορικό κάστρο και τους ψηλούς μιναρέδες και το νησάκι – το μοναδικό κατοικημένο και «ανώνυμο» νησί λίμνης στην Ελλάδα.

Από πού τροφοδοτείται με νερό; Τροφοδοτείται με νερά που αναβλύζουν από τις πηγές του όρους Μιτσικέλι, της Ντραμπάντοβας, του Σεντενίκου και της Κρύας.

Πού διοχετεύεται το νερό της λίμνης;  Το νερό διοχετεύεται μέσω καταβοθρών (στις θέσεις Βεϊνίκοβα και Πρωτόπαπα) στον ποταμό Καλαμά

Γνωρίζετε αν υπήρχε κι άλλη λίμνη δίπλα από την Παμβώτιδα; Μαζί με το έλος της Λαψίστας, αποτελούσε μία μεγάλη και ενιαία λίμνη. Στη συνέχεια αυτό αποξηράνθηκε.



Από πότε υπάρχουν ιστορικές αναφορές για τη λίμνη Παμβώτιδα;
Μας παραδίνεται πρώτη φορά στο 12ο αιώνα από τον Ευστάθιο στα σχόλια που έγραψε για την Οδύσσεια. Η πρώτη πληροφορία όμως ότι η λίμνη υπήρχε και παλαιότερα, συναντάται στον Ησίοδο για την ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται η Παμβώτιδα. Πληροφορίες ακόμα έχουμε από τον ιστορικό του Ιουστινιανού, Προκόπιο, που στα "Κτίσματα" αναφέρει την ίδρυση του φρουρίου των Ιωαννίνων ( 527-528 μ.Χ. ). Ο Ιουστινιανός δηλαδή, εκτιμώντας τη στρατηγική σπουδαιότητα του λεκανοπεδίου και θέλοντας να ενισχύσει την εγκαταλειμμένη από τις αδιάκοπες επιδρομές περιοχή, υποχρέωσε τους κατοίκους της παλαιάς Εύροιας της Θεσπρωτίας να μετοικήσουν στη χερσόνησο, όπου σήμερα βρίσκεται το κάστρο των Ιωαννίνων. Ασφαλώς ο Προκόπιος περιγράφει τη λίμνη των Ιωαννίνων γιατί καμιά άλλη λίμνη με νησί και χερσόνησο δεν υπάρχει ούτε και υπήρχε στην Ήπειρο. Η θέση της νέας Ευροίας, που αργότερα μετονομάσθηκε σε Ιωάννινα, επιβεβαιώνεται από τον Ιεροκλή, σύγχρονό του Προκοπίου, που στο Συνέκδημό του, τον ταξιδιωτικό οδηγό της εποχής εκείνης, αναφέρει στην περιοχή αυτή την Εύροια εκ νέου ( Εύροια, Σκνίου ).

Σ.

Πληροφορίες από τις ιστοσελίδες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου